Skanderup Kirke

Kirkebakken.

Skanderup Kirke er en af landets ældste - opført omkring 1050 af frådsten.
Kirken består af apsis, kor og skib i romansk stil.

Tårnet, der oprindeligt er et åbent styltetårn, stammer fra senmiddelalderen, spiret fra 1741.

Bortset fra tårnet, er de oprindelige bygningsdele bevaret fra apsis og kor til midskibs. En nu forsvunden loge tyder i forbindelse med kirkens ældste udsmykning på nær forbindelse til den kongelige borg.

De romanske kalkmalerier på korets og skibets nordvæg er fra ca. 1170. Motiverne, der er enestående i nordisk kirkekunst, viser bl.a. Simon magers død og Peters korsfæstelse. Endvidere findes bag den storslåede døbefont en kampscene og midtskibs er Kristus afbilledet som smertensmanden.

  

Altertavle fra 1650 samt prædikestol og lydhimmel stammer fra Peder Jensen Coldings værksted og er et fornemt udtryk for østjydsk barok. De tre epitafier vidner om, at kirken tidligere har været sognekirke også for købstaden.

Kirkens hesteskoformede apsis er inddelt i 7 felter, og mellem pilastrene er der tre små cirkelvinduer. Med undtagelse af taginddækningen står apsis i sin oprindelige form ganske unik i dansk kirkearkitektur.

 

Kirkens orgel på 14 stemmer er bygget i 1978 af Th.Frobenius.

 

Kirken fik 1992 et nyt antependium udført af Ester Bove Reintoft, der siden har kreeret fire nye messehagler til  kirken.

  

Merete Barker, København, har udfærdiget kirkens nye altertavle i 2006. Motivet "den sidste nadver" sætter Merete Barker ind i "det himmelske lys".

2008 fortsatte Merete Barker med maleriet "Se nu stiger solen" som udsmykning i et eksisterende epitafium.

Jørgen H. Lorenzen