Du er her: 

Klumme: "Mindernes skattekiste"

Af Kristian R. Skovmose, sognepræst og præst i Landsbyen Sølund

Året 2020 kommer til at gå over i historien især pga. Covid-19 pandemien. Men meget andet gør også 2020 til noget særligt, som skal lægges i mindernes skattekiste.

 

Jeg læste forleden et nyhedsopslag fra DMI:

”Sådan var vejret i 2020

2020 blev det næstvarmeste år siden 1874 samt det syvendesolrigeste siden 1920, mens årets gennemsnitlige nedbør landede på det jævne. Der var flere varme- og hedebølger og mange skybrud i løbet af sommeren.

Vintermånederne markerede sig ved det totale fravær af isdøgn, og laveste antal frostdøgn siden 1874. Der var generelt mange nedbørsdøgn, men laveste antal snedækkedøgn siden 1961. Det blev til fire blæsevejr på den danske Stormliste. Og nej... ingen hvid jul i 2020.”

 

Det har været lunt, solrigt, isfrit, næsten uden frost og meget lidt hvidt, må konklusionen vel være, når det handler om vejret.

 

Mon ikke de fleste af os også på det personlige plan, i familien eller i vores sociale boble kan mønstre mindeværdige episoder og begivenheder – på godt og ondt, som hører til i mindernes skattekiste. 

Måske var 2020 året:

- hvor der var familieforøgelse

- hvor et barn i den nærmeste kreds gik de første skridt

- hvor bekendte kunne fejre en rund fødselsdag, særlig bryllupsdag, eksamen eller job

- hvor vi tog et sidste afsked med en, der stod os nær

- hvor nye sider af Danmarks natur og kultur blev oplevet

Prøv selv at lave en lille liste med noget af det, der skete for dig i 2020.

Hvert år føjes noget til mindernes skattekiste. Måske er det til og med dokumenteret med billeder taget og lagret på smartphone, i tablet, med kamera, i computer eller som gode traditionelle papirbilleder.


Søndag d. 10. januar har i kirkeåret navnet ”første søndag efter helligtrekonger”. Her er vi vidner til en unik livsoplevelse for Jesus og forældrene Maria og Josef, og jeg er overbevist om, de alle tre gemte den i mindernes skattekiste.

Den bibelske beretning, der er knyttet til søndagen, fortæller om den tolvårige Jesus, der er med forældrene Marie og Josef på påskeferie i Jerusalem. Jesus falder dels i snak med præsterne ved templet i byen, dels bliver han væk for forældrene under hjemrejsen, så de må tilbage til Jerusalem for at finde ham.

Marias reaktion er:

”Barn, hvorfor gjorde du sådan mod os? Din far og jeg har ledt efter dig og været ængstelige.”

Jesu svar er:

”Hvorfor ledte I efter mig? Vidste I ikke, at jeg bør være hos min fader? Men de forstod ikke, hvad han sagde til dem. Så fulgte han med dem tilbage til Nazaret, og han var lydig mod dem. Hans mor gemte alle ordene i sit hjerte.

Og Jesus gik frem i visdom og vækst og yndest hos Gud og mennesker.”

 

På vej fra 2020 med store som små særegne minder er vi på vej ind i 2021, hvor der helt sikkert bliver nyt at lægge i mindernes skattekiste.

 

 

Del dette: